AUFRUHR MAGAZIN

Botschafterin der Vielfalt

Diversity ist wichtig. Aber ist sie auch überall angekommen? Noch lange nicht, sagt Verwaltungs­rechtlerin Salilah El-Khodary vom Auswärtigen Amt. Mit der Initiative „Diplomats of Color“ setzt sie sich für mehr Vielfalt in Botschaften und Ministerien ein.

10 Feb. 2022
Digitale Veranstaltung | Digital | 13:00 | nicht öffentlich

MERCATORA: Courage and Leadership, Resilience and Lifetime-Management (Alumni Seminar)

Welcome to our final seminar module of the 2021/22 edition of our Alumnae Careerbuilding program Mercatora!

Courage and leadership are closely related and key competencies for managers. Is courage something that can be trained? The participating alumnae get to know the method of “competent and courageous behavior” at workplaces. Besides the challenge of everyday courage, the intensity and speed of everyday work are constantly increasing, but private life also holds many new challenges, depending on the phase of life, especially for women. How do I get all my goals and needs under one roof? How can I better prioritize and achieve a life balance between work, family, friends and my own personal needs? What can we learn from people who master their lives in a particularly healthy and resilient manner? The aim of the training is to strengthen the participants' resilience, to provide them with tools and practical methods for active self-management and to support them in developing clear goals and strategies for more life balance and satisfaction.

In addition, we look forward to discuss these aspects and more in our Mercatora Lunch Talk with our guest speakers Kirsten Hommelhoff (Secretary General of the Association of German Foundations) and Aydan Özoguz (Vice-President of the German Bundestag).

Participation is limited to those alumnae who have successfully passed the application process (application closed May 30, 2021).

For further information and how to apply as alumna of Stiftung Mercator see our alumniportal MercatorGlobe.

16 Feb. 2022
Workshop, Seminar | Digital | 14:00 | nicht öffentlich

Mercator Alumni-Workshop: PROSPECTS FOR CIVIL SOCIETY IN EU-TURKEY RELATIONS | Digital

The recent scholarly, political and public debates on EU–Turkey relations reflect the current deadlock in the accession process and are largely dominated by functional areas of cooperation such as trade, migration and energy. In this alumni-driven project we want to bring back the civil society dimension into discussions on EU-Turkey relations.

For this purpose, a group of Mercator Alumni will organize two workshops to discuss what Turkish civil society organizations expect from the EU and the accession process with respect to democratization and fundamental rights and freedoms. What are the structural problems Turkish civil society currently faces? How can EU policies and (new) instruments be effective in supporting Turkish civil society and expanding civic space?

Interested Members of the Mercator Alumni Network are invited to take part. Please see the current Call for Participants in the alumniportal MercatorGlobe for further details.

Workshop 1: 16 February 2022 | 14.00-16.00 CET | DIGITAL The first workshop will be online and be open only to alumni participants. In this workshop, we will look at the possibilities of bringing Turkish civil society organizations back into EU-Turkey relations.

31 Mär. 2022
Sonstige Veranstaltung | Oberhausen | 16:00 | nicht öffentlich

Mercator Alumni Meet-Up Ruhr | 31.03.2022

Am 26. März ist die Earth Hour und für eine Stunde löschen Menschen, Städte und Unternehmen die Lichter im Zeichen des Klimaschutzes.
Auch bei unserem nächsten Alumnitreffen im Ruhrgebiet geht es um das Klima, genauer um Klimageschichte und welche Rolle der Mensch in dieser spielt.
Im knapp 100 Jahren alten Industriedenkmal, dem Gasometer Oberhausen, zeigen Fotografien und Videoinstallationen eindrücklich, wie sich unsere Erde in Zeiten des Anthropozäns verändert hat. Die Ausstellung "Das zerbrechliche Paradies" veranschaulicht den Eingriff des Menschen auf Ökosysteme - Waldrodungen, Verlust von Artenvielfalt, Vermüllung. Die Ausstellung weist aber nicht nur auf Misstände hin, sondern stellt Lösungsansätze vor, die Mut machen. Dies und mehr gibt es zu erfahren bei der gemeinsamen Führung in der aktuellen Ausstellung. Für den weiteren persönlichen Austausch lassen wir den Abend im gemütlichen Ambiente beim Abendessen ausklingen.

Teilnahme und Anmeldung
Weitere Infos und Anmeldung im Mitgliederbereich des Alumniportals auf www.mercatorglobe.de.
Das Mindestalter für die Teilnahme ist 16 Jahre.

Für die Teilnahme an der Veranstaltung gilt die jeweils gültige Coronaschutzverordnung und die „2G-Regelung“ (geimpft, genesen), entsprechend gültige Nachweise müssen vor Ort vorgelegt werden! Im Falle einer verschärften Pandemielage behalten wir uns kurzfristige Änderungen des Treffens vor und informieren entsprechend.

Was wir Fördern

Sie suchen nach Fördermitteln? In unseren FAQ für Antragstellende finden Sie die wichtigsten Antworten, um herauszufinden, ob Ihr Vorhaben unseren Kriterien entspricht.